Circulair Kantoormeubilair
Ecologisch, Economisch én Ergonomisch verantwoord

Wat betekent 100% circulair?

Als verantwoordelijke voor circulariteit of als inkoper van  kantoormeubelen merkt u het ongetwijfeld ook; de markt heeft de mond vol van “circulair inkopen” & “circulaire economie”. Of het nu gaat om meer reparatiemogelijkheden van (duurzame) consumptiegoederen, het gebruik maken van hernieuwbare energie of de aanschaf van kantoormeubilair met “refurbished” onderdelen, alles zal en moet “circulair” zijn. De rijksoverheid heeft als doelstelling om in 2050 een 100% circulaire economie in Nederland te hebben.

Maar wat is circulair dan? Wat betekent dit voor u, uw organisatie en wie kan u daarbij helpen?

Wij van PLAN-C hebben het vaak over circulaire inkoop. Sterker nog, al 25 jaar geleden handelden wij al in circulair kantoormeubilair zonder te weten dat het zo later genoemd zou worden.

Toen het “refurbishen” van kantoormeubelen nog “repareren” heette, of het vervangen van onderdelen vanzelfsprekend was omdat het gewoon zonde was om iets weg te gooien.  

Kortom, toen “circulair” vooral betrekking had op “recycling”,  de petflessen de glazen statiegeldfles hadden weggedrukt en de term “wegwerpmaatschappij” nog kans maakte op “woord van het jaar”. U begrijpt, wij lopen al een tijdje mee. 

Tegenwoordig gaat het bij inkoop vaak over circulariteit, total cost of ownership (TCO), take-back, cradle-to-cradle en nog meer hippe Engelse termen. 

Laten we u meteen maar uit de droom helpen: 100% circulair is een lang proces en niet zo makkelijk gerealiseerd als misschien wel gedacht. Een enkele inkoopbeslissing kan bijdragen aan circulariteit maar het is veel meer dan dat. 

Voor ons betekent 100% circulariteit:

  • een continue streven naar het zo optimaal mogelijk inzetten en gebruik maken van beschikbare grondstoffen, 
  • waar mogelijk refurbished produkten aanbieden en optimaal gebruikmaken van beschikbare materialen, grondstoffen en reeds bestaande produkten (of onderdelen daarvan). 
  • oog hebben voor het gehele proces van grondstoffen tot terugname en afvalverwerking,
  • en hierover transparant te rapporteren aan belanghebbenden. 

Wij presenteren ons aan u als aanbieder van een totaal-circulaire oplossing waarbij wij de “Triple-E filosofie” hanteren, deze leggen wij graag aan u uit:

TRIPLE-E filosofie

cologisch verantwoord: 

Wij zullen gebruikt kantoormeubilair altijd op volgorde van recycling-inspanning een tweede kans proberen te geven. Dit houdt in dat wij allereerst bespreken of het meubilair, zoals het is (AS IS), in uw organisatie elders nog ingezet kan worden. Hieronder volgt een toelichting op ons ecologische stappenplan: 

  • Hergebruik “AS IS” lokaal
    Wij kijken met u samen naar de mogelijkheid om uw kantoormeubilair in de eigen organisatie een tweede leven te geven. Hiermee besparen wij kosten van vervanging en verplaatsing (transport)
  • Hergebruik “AS IS” na transport
    Als het niet mogelijk is, onderzoeken wij de haalbaarheid van het opnieuw inzetten van uw kantoormeubilair elders. Bij voorkeur in uw omgeving, eventueel door het meubilair op onze verkooplocaties en online aan te bieden en uiteindelijk kijken we ook over de grenzen. Dit alles onder de noemer “weggooien is zonde”.
  • Hergebruik lokaal na refurbishing
    ​Soms is de staat van het te vervangen kantoormeubilair dusdanig dat alleen door schoonmaken, repareren of refurbishen, het meubilair opnieuw ingezet kan worden. Ook dat wordt bij voorkeur in uw organisatie gedaan, eventuele werkzaamheden kunnen soms ter plekke verzorgd worden. Des te minder er met meubilair heen en weer gereden wordt, des te beter.
  • Hergebruik na transport na refurbishing
    In die gevallen dat ook na refurbishing het meubilair niet meer lokaal ingezet kan worden, zoeken wij naar andere mogelijkheden om uw oude meubilair een tweede kans te geven. Hierdoor wordt het meubilair weliswaar getransporteerd, maar niet zelden worden hiermee aanzienlijke besparingen op grondstoffen gerealiseerd.
  • ​Hergebruik componenten lokaal
    Bij meubilair wat niet meer ingezet kan worden, ook niet na herstel of refurbishing, proberen we de restafvalstroom zoveel als mogelijk lokaal, dus bij uw organisatie in de buurt voor te bereiden d.m.v. demontage, scheiding van materialen en het benaderen van lokale verwerkingsbedrijven. 
  • Restafvalstromen verwerking volgens VLAREMA8 (CHECK NL!)
    ​Daar waar het onvermijdelijk is om definitief van oud bureaumeubilair afscheid te nemen, houden wij ons aan strikte normen om zoveel als mogelijk de materialen geschikt te maken voor hergebruik.  Dit is een tijdrovend proces maar biedt daarna wel de mogelijkheid om via de juiste kanalen waardevolle restmaterialen opnieuw te gebruiken voor productie van nieuwe (gerecyclede) kantoormeubelen.

E conomisch verantwoord

Niet zelden komen wij tegen dat oud meubilair wordt vervangen, zonder dat men de waarde ervan kan inschatten. Wij van PLAN-C kunnen dat wel, dankzij de kennis van onze mensen ter plekke, onze specialisten in de werkplaats en mede dankzij ons netwerk aan leveranciers, recyclingbedrijven en (internationale) afzetmogelijkheden.

  • Zoveel mogelijk de waarde van een product echt waarderen
    ​Bij een eventuele uitruiming krijgt u van ons inzicht in de waarde van het gebruikte kantoormeubilair maar ook de kosten die verbonden zijn aan transport, evt. herstel/refurbishing, opslag en doorverkoop.
  • Zo min mogelijk devaluatie van de waarde van een product
    Hier is van belang in hoeverre er verkoopkanalen tot onze beschikking staan. Soms maken wij gebruik van openbare veilingen, soms vinden wij afnemers lokaal of internationaal die grote partijen ineens kunnen afnemen.  Door hier al 20 jaar pro-actief mee samen te werken, kunnen wij de ingeschatte waarde later ook realiseren. Wij zijn juist hierom vaak uiterst concurrerend in onze offertes. 

E rgonomisch verantwoord

  • Een verouderd type bureaustoel kan niet meer geschikt zijn om 8 uur per dag op te zitten, echter kan hij nog wel in een andere omgeving functioneel zijn.
    Door ons uitgebreide netwerk aan afnemers, met name internationaal kan het voorkomen dat wij ergonomisch afgekeurde meubelen alsnog een tweede kans kunnen geven, bijv. in Oost-Europa.
    Refurbishing betekent soms ook dat wij cruciale onderdelen vervangen waardoor meubilair wel weer voldoet aan de eisen van ergonomie. Indien dit aan de orde is, gaan wij met u terug naar stap 1 van het ecologische stappenplan. 

Met onze Triple-E filosofie realiseren wij, in nauwe samenwerking met uw organisatie het ecologisch, economisch en ergonomisch meest optimale resultaat. 

Samen op weg naar 100% circulariteit!